Een interview met Diane Noordink, Manager Zorg / maatwerkvoorzieningen
Kun je kort iets vertellen over de afdeling thuisbegeleiding bij Carintreggeland? Aantal medewerkers en aantal cliënten, werkgebied. Soort zorgverlening? Wat onderscheidt jullie bij het verlenen van Thuisbegeleiding?
Carintreggeland bedient met 123 ambulante thuisbegeleiders (84,5 FTE) vanuit 10 teams ruim 800 inwoners binnen de 14 Twentse gemeenten. Wij ondersteunen bij een breed spectrum van begeleidingsvragen. De inwoner houdt zelf de regie. We ondersteunen bijvoorbeeld bij (opvoed)ondersteuning binnen het gezin; het opbouwen van een dag- en weekritme; het vinden van passende dagbesteding; het geven van inzicht in en leren omgaan met een ziekte of beperking.
Thuisbegeleiding is mogelijk voor mensen met psychiatrische aandoeningen, dementie, autisme, opvoedkundige vraagstukken, niet-aangeboren hersenletsel, een licht verstandelijke beperking, een zintuigelijke handicap of een lichamelijke beperking. Carintreggeland biedt ook thuisbegeleiding aan anderstaligen. Dat doen we vanuit IDA (Interculturele Dienst voor en door Anderstaligen). Naast ondersteuning bij praktische zaken en integratie geven de IDA- thuisbegeleiders ook inzicht in de Nederlandse cultuur. De IDA-medewerkers spreken onder andere Turks, Koerdisch, Arabisch (klassiek Arabisch en Midden-Oosten Arabisch), Marokkaans, Armeens, Aramees, Tigrinya, Frans, Spaans, Russisch en Oekraïens.
Het merendeel wordt geboden via de Wet Maatschappelijke Ontwikkeling maar ook binnen de Wet Langdurige Zorg (Modulair Pakket Thuis en het Volledig Pakket Thuis). Binnen Twente werken 13 gemeenten samen vanuit een gezamenlijke Europese aanbesteding. Eén gemeente (Hengelo) heeft een afwijkende aanbesteding uitgezet. Daar is gestart met een andere inrichting van het sociaal domein. Via taakgerichte bekostiging is de thuisbegeleiding opgenomen in een brede basisvoorziening. Er wordt niet meer afgerekend op productie maar op inzet personeel. Dat vraagt het nodige voor de inrichting in Ons naast de hele overgang van het oude systeem naar Ons van Nedap.
Wanneer zijn jullie begonnen met de implementatie ONS en wat was jullie rol?
We zijn al in de zomer van 2023 begonnen met het SAoW-project aangezien we eerst al onze primaire processen opnieuw hebben herijkt en beschreven. Dit vanuit de integrale cliëntreis passend bij de visie van Carintreggeland. De daadwerkelijke implementatie van Ons hebben we vormgegeven door te werken met trainers en aanjagers binnen de teams. Dus een “train- de- trainer” principe. Naast de nodige digitale microlearnings in het leerplein werkt het toch het beste om een collega laagdrempelig te kunnen vragen om uitleg en assistentie waar nodig.
Kun je vertellen over het implementatieproces? Hoe heb je dat ervaren?
Een goede voorbereiding is het halve werk! En de voorbereiding was gedegen. Het train de trainer principe was een schot in de roos. Je ervaart zo eerst zelf waar collega’s tegenaan kunnen lopen zodat je daar goed op in kunt spelen. Ook heeft het ons weer extra op scherp gezet om collega’s te verwijzen waar informatie te vinden is. Wat achteraf nog wat beter had gekund is dat we eerder in het proces getraind werden als trainer. De planning was soms wel een uitdaging. Ook zou het handiger zijn geweest dat trainers hun eigen zorgsoort trainen. Er komen altijd vragen en die kun je als je de zorgsoort goed kent beter uitleggen. Maar dit zijn interne keuzes geweest die vanuit het projectteam van SAoW- zijn gemaakt.
Tijdens de implementatie waren er wekelijks bijeenkomsten waarin een onderwerp werd behandeld. Hierdoor werden alle onderdelen binnen plannen en roosteren en het werken en inrichten van de Ons agenda langsgelopen. Marika van Dorp heeft dit proces vanuit Quattri begeleidt. Bij elk punt gaf Marika duidelijk aan welke gevolgen een bepaalde keuze had, zodat we een duidelijk beeld kregen van de consequenties van onze keuzes. Op deze manier hebben we weloverwogen keuzes kunnen maken binnen het systeem die passend waren bij de manier van werken binnen de thuisbegeleiding.
Wie heeft jullie vanuit Quattri begeleid en hoe heb je de begeleiding ervaren?
Marika van Dorp was onze begeleider. We hebben haar begeleiding als zeer prettig ervaren. Wat helpt is dat Marika zelf uit de zorg komt. Ook begreep zij dat de thuisbegeleiding afwijkende processen kent ten opzichte van de zorg. Ze heeft ons echt geholpen met het kunnen werken met de Ons agenda, hetgeen anders is dan bij de andere zorgsoorten binnen Carintreggeland. Bij haar is er ruimte voor vragen, ze bewaakt goed de tijd, werkt effectief en zorgt voor goede overdracht en borging. Ook is ze erg goed thuis in de mogelijkheden die Ons biedt voor het zo optimaal mogelijk inrichten van de processen.
Thuisbegeleiding is een ander proces dan wijkverpleging en intramuraal. Heb je het gevoel dat er voldoende aandacht is besteed aan het proces Thuisbegeleiding?
Ja, door de goede vertegenwoordiging van alle zorgsoorten binnen het project maar ook door de kennis van Marika van onze zorgsoort heeft zij ons goed geholpen bij het inrichten en implementeren.
Hoe zijn de trainingen verlopen? Zijn de medewerkers voldoende meegenomen?
Planners hebben aparte trainingen gehad en hebben daarin de nodige uitleg gekregen. De trainingen gaven een goed beeld van de werkzaamheden. Tijdens de trainingen konden we oefenen en met vragen komen. Dit maakte dat we goed met het systeem overweg konden bij de start. Voor medewerkers waren de trainingen via microlearnings. Achteraf is het heel handig dat we de microlearnings hebben voor bijvoorbeeld nieuwe collega’s of als naslagwerk. Wel is gebleken dat collega’s uit de thuisbegeleiding het leren middels microlearnings soms lastig vinden en de voorkeur geven aan fysieke bijeenkomsten. Gelukkig hebben de aanjagers hierin de medewerkers extra kunnen ondersteunen.
Jullie zijn nu een aantal maanden na livegang. Hoe verloopt het proces van plannen en registreren? Hoe ervaren de medewerkers het gebruik van ONS?
Het werken in Ons verloopt goed binnen de thuisbegeleiding. We hebben ervoor gekozen om in de eerste weken er erg boven op te zitten dat mensen op tijd en op de juiste manier registreerden, wat maakt dat iedereen hier nu goed in meekomt.
Het systeem is overzichtelijk en intuïtief waardoor dit goed bruikbaar is voor de planners en medewerkers. Ook het werken in het ECD gaat makkelijk. Wel merken we dat nog niet iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt. Zo hebben we afgesproken dat je minimaal 1 week van tevoren je agenda gevuld hebt zodat bij ziekte of andere uitval de planners inzicht hebben in de caseload. Dit is eerder een kwestie van gedrag en cultuur. We spreken aan waar nodig. Gelukkig is dit maar een kleine groep
Hoe hebben de planners en de manager de begeleiding ervaren, was er voldoende ruimte en aandacht voor vragen?
We hebben de begeleiding als fijn ervaren. Vragen werden opgepakt en er is gekeken naar de mogelijkheden. Ook wanneer iets niet kon, werd er duidelijk aangegeven waarom. Marika heeft zich ingezet om ervoor te zorgen dat het proces van thuisbegeleiding goed is ingericht in Ons.
Zouden jullie Quattri aanbevelen bij andere organisaties die Thuisbegeleiding leveren als zij de overstap maken naar ONS?
Wij kunnen Quattri als implementatiepartner van harte aanbevelen!